“Androna” is a Catalan Word to define the traditional resolution of a corner consisting in opening the block’s courtyard to the street through the upper floors.

Therefore, it is a space between walls that, appearing as a fissure, puts the public space in relation with the green block’s patio and breaks the continuous façade of a perimeter block.

The “andronas” are characteristic from the neighbourhood of “La Soledat” in Palma de Mallorca, where the project is located. The project’s starting point is to include these traditional openings as a strategy to conserve the neighbourhood’s identity and its architecture.

The multi-dwelling building is located in the historical industrial complex of Can Ribas that has been recently rehabilitated. The volumetric proposition creates a new façade for the existing public space that surrounds the old industry. However, the perimeter block is left open with the objective of maximizing the public space relation with the courtyard. The block’s patio is conceived as a vegetation oasis. The proposal includes the re-naturalization of the courtyards as a way to recover the neighborhood’s essence.

The access to the building takes place through the patio. It is proposed a main access in relation to the public space and a secondary access in continuity with one of the existing streets.

The circulation in the building takes place through outdoor spaces, in relation to the courtyard. The access to the apartments is proposed through an exterior corridor, understood as a vertical extension of the patio. The vertical circulation is proposed through two cores placed in “andronas” exterior spaces that are in continuity with the access corridors.

The block’s courtyard, the various “andronas” and the green roof, have been designed as outdoor spaces with different proportions, orientations and characteristics for the community use.

The project includes different housing typologies that allow the integration of different family units from all the age ranges.

The housing typologies start from an aggregation that permits to combine them in different ways, through staggered structural timber walls. Thus, the units are grouped in a linear way. All the typologies have façade to two different orientations, allowing sunlight throughout the day and cross ventilation.

The time of execution and sustainability have been primordial when it came to the design of the constructive elements.

It is proposed a mixed structural system with a timber structure for the aboveground floors and a reinforced concrete structure in the basement.

credits

architects: Ariadna Lladó, Miquel Manén, Elena Miralles, Carlos Vilá  |  collaborator: Jordi Arboix  |  client: IBAVI  |  status: Competition (2020)  |  competition: 36 Social Housing in Palma de Mallorca  |  clasification: selected  |  location: Palma, Spain (39.569962, 2.670426)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  material: wood  |  environment: Old town  |  visualizer: VZ Architecture  |  budget: 4.202.092 €  |  scale: 2.495 m2 medium  |  ratio: 1.684,21 €/m2  |  types: housing, residential  |  views: 893