Tagus waits for Lisbon.

The present exercise represents a reflection on the reasons behind the progressive distance between the city and the river. The main focus is, through a critical analysis, understanding why and how this relationship has radically changed since the industrial times from when it supported intensive port activities. This exercise aims to minimize this longing of the city for the river by taking human interaction and relationship with the place as the main constructor of the landscape, and therefore defining the necessity for it to change. The particular place of this project intends to inspire the previous connection between Water and Earth by reassuring the bond between Lisbon and its Tagus.

It also intends to resurrect the memories of one of the biggest founder base of underwater activity in the world. This urban renewal proposal is an architectural response to the presence of water as an underlying element in the formation of cities. It takes the earth as its origin, comes alive in the Tagus and retraces back to Lisbon.

‘Revised Waters’ is then presented not only as an homage to the river Tagus and Lisbon but also and mainly to their people.

credits

architect: João Pereira Veríssimo  |  client: Faculty of Architecture of the University of Lisbon  |  status: Academic Project (2015)  |  location: Lisboa, Portugal (38.705623, -9.153203)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  material: concrete  |  environments: Seaside, Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 15.300 m2 large  |  types: pool, sport  |  views: 3.293