• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The competition aims to project a children’s day care on a pier gained to the sea, coexisting with current cultural activities (Stichting Het Stenen Hoofd). It is requested to potentiate the relationship of classrooms with the outside to promote both the intellectual and physical children’s education.

Our project is positioned in the site’s center, occupying the whole width of the pier, generating a public space towards the city and a semi-public space towards the river, which is accessed when the day care is not in operation. This creates a background for cultural activities and a backrest to contemplate the city and the river.

The program is arranged in a series of concentric squares that lose privacy towards the outside. A large central patio for private use, where children can run freely, is surrounded by the circulation that feeds the classrooms and allows them to turn to semi-public patios outside and have contact and views of the river and the city.

The building is constructed with a mixed structure of metallic pillars arranged in a grid of 6m x 6m supporting a framework of 3m x 3m wooden beams. This strict modulation allows to standardize from the windows and furniture, up to the wood beams in any sector of the building.