• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The new playschool construction is located in Amsterdam, on a pier ingrained to the neighborhood and reclaimed from the river in a strategic form. A key point for the town´s public space corridor along the river.

The aim of the project is to reinterpret Aldo Van Eyck´s concept of the playground as a changing and adaptable idea, which could allow the diversification of the personality of the courtyard, and the adaptability of each one to different and altering functions.

The planimetric and volumetric morphology is articulated respecting the figure of the Silodam, a building near the place that has a very strong presence in the surroundings. The new kindergarten tries to avoid any confrontation with this figure, and becomes a secondary character in terms of landscape.

The idea of the building is the creation of an only volume for a multifunction space which allows the relationship between the different activities developed inside and outside. The interior space is only filtered by a net of curtains and glass that divides the different spaces as it is needed at each time. This feature leaves the chance of opening big and clear spaces, and also the chance to close it as much as wanted, if necessary. It also creates eight open courtyards which reinforce this relationship between the game and the learning between the inside and the outside of the playschool. They are the main link between these two environments.