• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The site is conceived as a powerful one for its location near the water but at the same time, for having a direct visual connection with downtown Amsterdam, and being directly connected with the city center. The project crystalizes this duality, offering a direct access to the water, and a view deck over it, and at the same time it creates a slope for people to gather and have a rest looking back, towards the city center and being and amphitheater for outdoor movie nights when Pluck de Nacht open air film festival occurs.

This space can be used in so many other ways. It becomes a public plaza, a place where people can gather and enjoy the outdoor space. The cultural center and the nursery school are conceived as small elements distributed through the site creating different sized semipublic spaces, that can serve not only the cultural center and the nursery school when working, but also can turn into a great public space whenever needed to.

The education nowadays tends to look for the transversality between not only subjects but also between students. The school is organized into small units composed of 3 different sized classes, gathered around a private common courtyard. Every class can be related with the ones next to it. They can be used as 3 independent classes but they can also be converted into one bigger classroom. Doing so, we get the transversality needed. The classes can also be extended to the semipublic space that flows between the units, offering the possibility of doing outdoor classes.

Having this transversality helps students to relate to each other, and helps their learning. Having adaptability and flexibility in the school units, allows lots of combinations and allows teachers to have classes with other students all together. Each classroom, comes along with a “serving wall” that accommodates everything that is needed, such as a toilet, sink, cupboards to store stuff etc. It is all condensed within a wall, in such a way that whenever the class is over, it can all be locked, and the classroom can change its use, for example, the cultural center can organize an outdoor exhibition and the modules can serve as exposition pavilions.