• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

Once upon a time there was a long pier surrounded by huge boats. The kindergarten as a shelter in the middle of this windy and noisy atmosphere. The shape of the building creates a counterpoint to the industrial site character.

The project divides the pier with three main volumes, creating a gradient between the main public square and the playground areas. From the exterior, the volume remains the typical Dutch housing typology. The interconnection between exterior and interior is created by a sequence of winter gardens: this allows the kids to use the exterior spaces even without a brith day. This glass can be considered both part of the classrooms or the exterior.

In the interior, a set of wooden pockets follows the same language as the exterior. While the scale of the buildings is related to the adults dimensions, the interior boxes are aimed to the kids. The furniture supplies the lack of walls to separate the rooms, thanks to alive walls that contain the storage spaces, the bathrooms or the stairs.

This wooden facilities are connected by elevated corridors creating a dynamic connection between the classrooms. The spaces of the same volume can be opened as a continuous room if it is needed. This flexibility between the classrooms and the exterior space opens a new range of volumetric possibilities.