• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

As in a full score of the sheet music, along the pathway that ascends up to the Fortress of Santa Caterina, the different pieces of the intervention are being placed consistently with the artworks that join the walk. The pieces are small rocky and massif volumes materialized with the characteristic tuff of the place. The rocky masses have subtractions dug inside reminding the geometry of the fortress. This is how, the architecture of this magical spot by the Mediterranean Sea is reinterpreted.

Once inside the remained chambers and with the objective of adjusting them to a new function, we opt for a minimal and subtle intervention that is expressed by the materialization of abstract and empty square shapes as they were canvas, a canvas expected to become full of the most exquisite contemporary artworks. These entities are located in the lower part of the room section, leaving in sight a peculiar geometry in any of them. In a similar way, in new constructions, the entities are set in the upper part, offering the same geometrical dimension.

The new elements harbor different uses related to exhibition and promotion of contemporary art. Also, these small rooms invite the visitor to sit quietly and be surrounded by the amazing and natural landscape. Inside the Santa Caterina fortress, one can find some luxury suites, ateliers, a cultural space, and a restaurant. Within the gap left by the adjacent remained building of the fortress one can locate a swimming pool. In brief, the proposal introduces a collection of essential spaces to join nature, art, and breather in a particular and unique geographical area.