• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

Urban

The project is set up in the urban limit of Payerne where a mix linked to the development of Payerne is already present. The implementation of the building seeks a soft densification of the urban fabric by limiting the volumes to 3 levels. The project proposes volumes arranged organically while creating a cohesion and a unit for the district. These buildings stand out voluntarily from the surrounding town planning proposing a new relationship to the landscape and a new entrance to Payerne. They are placed and dialogue on the edge of the structuring vegetation of the parcel, namely the avenue of plane trees and the hedge.

These volumes snake between these two limits and allow the spatial definition of «pockets» where activities can take place. Interstices between buildings allow visual breakthroughs and pedestrian pathways. This aggregation of volume gives a hybrid urban reading between the plot and the bar. The volumes are fragmented into facets so as to avoid long monotonous facades. In section, the buildings are positioned so as to marry the contours and respect the terrain while limiting large terracing.

Landscape

The landscaping concept, offers outdoor spaces planted and raised in a natural way with high ecological value. Entirely dedicated to soft mobility, the district clings to the existing network. The layout of the paths is part of an organic design, with flexible shapes. For everyday practicability, the neighborhood plaza and the pathway serving the entrances are in a hard mineral coating. The walk, to the southeast of the neighborhood, has a permeable mineral coating. Benches accompany the pathways and highlight the layout. A neighborhood plot hosts a playground. There are also 10 bicycle parking spaces for visitors, integrated into the vegetation.

The site is bordered to the northwest by a hedge, which contributes to the quality of the relationship between the district of Invuardes and the peripheral dwellings. She slips between the buildings. It is composed of native trees and shrubs (as examples: oaks, beeches, willows etc for trees, blackthorn, hazel, dogwood, privet, viburnum etc. for shrubs). The southeast part of the site is a grassy area punctuated with fruit trees. It offers a nice clearing on the alignment of existing plane trees of the golf of Payerne.

The private gardens are separated laterally by hedges free of native shrubs and open on the collective space.

Architecture

The buildings are developed with a principle to redent which allows a cutting of the facade. These movements offer semiprivate areas in the form of loggia / balcony for apartments and avoid some visàvis. The plans of distribution of the apartments is in the form of concentric plan according to a hierarchy: circulation (atrium, stairwell), serving space (kitchen, health, reduced, etc.), served space (dining room, bedrooms, living room, etc.). The atrium of the stairwell is perceived as a meeting place for future buyers. A multitude of typologies are proposed, from the studio to the 4.5 rooms, through or bi-oriented to mono-oriented.

This diversity helps promote social mix and future buyers. The crossings are placed at the ends of the volumes where the regulatory obligation leads to have blind facades. The bi-oriented apartments are at the corners of each volume. The facades consist of vertical elements such as French windows and better absorb the slope of the land. The tripartite hierarchy of the facade, base of fiber cement, plastered on the 1st and 2nd floors accompanied by an eave / acroterium which crowns the volumes, allows to unify the buildings between them and to have a neighborhood image.

The connection between these volumes is also done through the space between the two where the materiality of the base is turned on the blind gables. The desire for mineral materiality on the ground floor allows to contrast sharply with a landscaping very worked. This confers a specific identity to the neighborhood called «Invuardes» and proposes a new way to understand periurban densification in connection with a rural territory with a strong landscape.