• Aveleda’s Enotourism Centre

  • 1334-PLE-PT-2015
  • by Pedro Leal

The Farm of Aveleda is situated in the north of Portugal and it is the biggest producer of Vinho Verde in all of its region. The gardens and the large extensions of vineyards are some of the most beautiful aspects of the Farm.

The current increase in tourist numbers justifies the realization of an Enotourism Centre destined to receive the tourists who visit the Farm. It is a place to taste the wines and the cheeses produced here.

The program of the Enotourism Centre is composed by a wine tasting room, a restaurant, a cafeteria, a store and a polyvalent rom. The project proposes to intervene in the construction core of the farm, near a threshing floor and a green park with oaks, cork trees, stone-pines and camellias.

The two pre-existing buildings in granite are maintained and placed above them is a concrete plane that draws the roof of the building. In turn, this roof is supported by a structure of steel profiles. It is wanted to explore the plasticity of the materials, the granite for the basis, the steel and the concrete for the roof. In turn the big glass plane proposes to create a connection between the threshing floor, a typical space from the northeast of the Iberian Peninsula, and the gardens of Aveleda.

In terms of plan the spaces are fluids and it is pretended that they adjust themselves to different usages. It is proposed that the tourist be welcomed in a space opened to the exterior and that a connection between the interior spaces and the gardens and pre-existing buildings of the farm be created. The polyvalent space is placed in the lower floor and it is lit by a courtyard that gives access to the gardens. This room may function as an exhibition space for the wines produced in Aveleda and as a room to welcome the tourists who visit the farm.

The new Enotourism Centre is a contemporary space which proposes to its visitant that he stays inside, as if he was below the shadow of a centenary tree in a big garden.

credits

architect: Pedro Leal  |  client: Unknown  |  status: Academic Project (2015)  |  location: Quinta Esporões, Portugal  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  materials: glass, wood, stone  |  environment: Old town  |  visualizer: Studio  |  scale: small  |  types: commercial, refurbishment, restaurant, winery  |  views: 2.139