• Bauhaus Museum Dessau

  • 1277-JAS-DE-2015
  • by JA studio

Concept

Six rooms merge on the edge of a park, each room housing one of the programs that once formed the Bauhaus, each calling for autonomy yet playing a part in a cohesive whole. The delicate balance between autonomy and participation becomes a narrative for one of the most interdisciplinary institution of the past century, The Bauhaus; where art, design, craft, culture and politics formed a force field of modernism. The gathering of the rooms will also become a programmatic framework for the function of The Bauhaus Museum Dessau and its curatorial concept.

The Urban role

The arrangements of the rooms on the ground perform multiple urban requirements and conditions that the Museum building has to address. From forming an urban edge for the Kavalierstraße to acting as a gateway to the park for an everyday passage from Antoinettenstraße to Ratsgasse and to create local fragments of outdoor gathering and exhibitions around its perimeter, the project addresses the every day life aspect of the museum on the ground and the exhibition of the respective activities on the permanent exhibition level above.

Visitor Experience

Visitors can access the building both from the grand entry on Kavalierstraße or the walkway from the park. The ground floor of the building is dedicated to vibrant activities and the upper levels to the permanent exhibitions, the topos of each room on the exhibition level will correspond to the everyday function underneath, the Clubhouse topoi will be above the café, the School topoi above the education center, The Factory above the workshop,…

Open space and parking area

By carefully placing an urban artifact with a compact footprint on the edge of an already active park the project tries to engage with an existing ecological, historical and pedestrian framework of the park. With minimal alteration, the outdoor exhibition areas of the museum are treated with gradually paved surfaces providing a surface for moments of use in an existing landscape rather than clearly defined institutional boundaries. The clients proposed parking area has been paved and used to accommodate the required parking spaces.

Space and program

Three main spaces (entry hall, temporary and permanent exhibition halls) will form the core of the visitor experience. Two peripheral zones (logistics and café on the north and administration and education center on the south) will accommodate the service, support and administrative spaces of the museum around the main core.

credits

architect: JA studio  |  team: Nima Javidi, OAA, M Arch, MUD, LEED AP, Kyle O’Brien, Zhou Tang, Sally Kassar, Goldie Schlaff, Arittro Noor, Behnaz Assadi, MLA, BFA, Hanieh Rezaie, M Arch, MUD  |  client: Stiftung Bauhaus Dessau  |  status: Competition (2015)  |  competition: Bauhaus Museum Dessau  |  clasification: 4 rang  |  location: Dessau-Roßlau, Germany (51.834409, 12.242161)  |  climate: Continental, Temperate  |  material: concrete  |  environments: Urban, Park  |  consultant: AMA Design, Thomas Technical  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: cultural, museum  |  views: 42.032

same competition (+9)

Burak Mangut | Jorge Vidal | EM2N | Nussmüller | JA studio | Architects for Urbanity | Gonzalez Hinz Zabala, Sastre Vielba | Studio BÄNG | Guerra De Rossa Arquitectos, Pedro Livni | Fala