Biblioteca en Setúbal
0509-JTV-PT-2013
Architect: Jordana Tomé & Vitor Quaresma
Status: Competition (2013)
Clasification: 1 prize
Visualizer: Studio
Scale: Medium
Types: Education, Library

Largo José Afonso in Setúbal, a square originally bounded by buildings of 2 and 3 floors, dated from the XIX century and punctuated on its center by a fountain surrounded of high Araucarias was, in the last decades, submitted to several changes and transformations, amongst which stands out the construction of a dwelling tower on the Northeastside, the Portuguese Youth Institute on the Eastside and the outdoor Auditorium on the Northside that have fragmented and subdivided the square. The outdoor Auditorium, building of great impact on the Square, took away the protagonism of the Fountain and split the square into two – a grove on the East and a yard on the West.

The design presented proposes the construction of the Library building on the Southside and the Parking building on the Eastside that in articulation with the existing tree line on the West, forms a peristyle that embraces the Square, with permeable pathways between their surroundings and the main central space – a big stage for a variety of events.

The Library building creates a forefront for the City, through its scale and an open and contemporary facade, towards north. The forefront raised from the groundfloor, invites people to walk through the Square until its entrance, sheltered by a covered area, releasing the ground floor from major built areas. This floor houses the reception, cafeteria and polyvalent room, spaces characterized by dynamic activities that can relate directly to the outside covered spaces and can have an autonomous functioning from the rest of the Library.

The vertical circulation atrium connects the various floors and clearly sets out the spaces required in the preliminary program. On the first floor, is the access to the reading rooms of the adult section, next to the trees, and the children’s section, next to the yard. The adult’s reading room is characterized by a double height floor ceiling that being next to the north facade protected from direct sunlight, allows an open relation with the outside Square, through a glazed façade. The transition between interior and exterior is enhanced by the modeling of the facade to the existing trees and setting the pillars in quincunx.

Thus, the room provides a visual comfort for users by taking advantage of the reflected South light from the trees and a view over their tops. The location of the book’s deposit in this floor gives shape to the different levels of the reading room, creating rich paths and different forms of appropriation of space. On the second floor is the access to working areas, offices and meeting rooms that take advantage of a terrace on the Southside overlooking the rooftops and the Serra da Arrábida.

The Parking building works like a Pavilion designed to accommodate other uses beyond the parking lot, as fairs, exhibitions and other events articulated with the Square. Beyond its functional versatility it also allows an easy and autonomous construction from that of the Library building, as their only connection is a long and narrow covered roof, part of the peristyle that surrounds the Square. This connection also creates a sun / rain shelter between the Luisa Todi’s Avenue and the Library building.

Competition: Biblioteca en Setúbal | Team: Jordana Tomé, Filipe Oliveira, Vitor Quaresma | Engineer: Celestino Quaresma, Adusado, Certigy, Acção e Reacção, António Salgado | Landscape: HAHA arquitectura paisagista | Views: 2.790