The project for the House to Bolognina, on the hills of Modigliana, involves restoration and proposed expansion of a small building in exposed stone, on two levels, with covering in brick tiles placed on the roof and valuable architectural elements typological like staircase connecting between the two planes formed in the volume of the building and the oven place in a deep circular niche. The interesting character place enlargement regards the theme of the gradient solution in the rear side of the house: the new staircase carved in the soil will lead to the outer space of the loggia which defines a semiprivate space, more sheltered than the other sides. The house seems to sink into the hill.

The volumetric addition is the result of a summation of surfaces, i.e. sections, which continue in the form of the existing archetypal flaps, marked in front by the use of a thin brick septum that draws the alternation between transparent and opaque parts. The sections could ideally continue repeating, retracing the research topic of the possible forms of “infinite architecture”. The brick is chosen to communicate with the building both from the point of view of the intrinsic properties of massiveness of the construction contribution, both for the chromatic character and savory that is defined between the new and existing surface. Inside, the smooth plastered walls host wooden furniture that exalt the same shape of the house.

The same brick is used to retrieve a small deposit located on the side, which takes up the theme of vertical baffles defining a scope for convivial spaces. Compositionally, this construction is in contrast to the design of a circular seat around an existing olive: the elements so designed (extension, dependance and sitting) gravitate all around the house and connect to the same thanks to a paved path to ” herringbone ” way, read in the tracks of rediscovered preexisting elements.