The location of the bookshop would be on a ground floor of an existing old house, that was being “restored” in a rather brutal manned, we considered. Only the old façade was kept and it was wrapping around another interior building that was not really providing us with any quality in teams of spaces. We immediately decided to leave apparent this incongruence and not cover it up in a fashionable way. The only thing that would merely attempt to resolve this clash would be the books that were placed on the perimeter of the whole space, leaving a big void in the centre.

Since spatially there was not much left to be done, after the “restoration”, we did ONE BIG OBJECT. A huge table suspended from the ceiling that would fill up the center of the room. The library would become a blown up living room with a big reading/cafe table. The whole structure would hang on the concrete structure and would connect all the people sitting around it, any slight touch on one side of the room would propagate on the other side of the room. By not dividing the room with walls or bookshelves, we obtained one big space.

Other events could take place just by lifting up the big table that now would become a huge modern replica of a chandelier. The big object would become not only a visual iconic reference for the bookshop, but also that thing you love to sit around while spending time with friends and/or books, while drinking a café. The things that people would do in this bookshop would be seamlessly woven into one big story around one big table. This can ignite a community!

credits

architect: Unulaunu  |  collaborator: Exhibit Arhitectura  |  status: Project (2012)  |  climate: Continental  |  material: undefined  |  visualizer: Studio  |  scale: small  |  types: commercial, shop  |  views: 1.795