CD house is in Madrid’s mountain range, near the Escorial. The terrain where it’s located, a pine forest with many trees, lead us to think of the construction as a light and respectful architecture, separated from the ground and built out of wood prefabricated elements with a drywall construction system.

This way, the house has been carefully placed between the trees, in the upper part of the lot and orientated to the midday sun.

From a material point of view, the project has been carried out with cross-laminated timber resting on a steel structure platform; from the outside the façade is a dark grey zinc sheet, this way melting into the landscape with the trunks of the trees.

The plan organization is linear, with a central space that joins the living room, dining room and kitchen. The bedrooms are located at the two ends. The house opens up to the landscape through a terrace that enlarges into a porch, extending the social area to the exterior. This platform is resolved with a wooden framework.

The section of the house is of a gable roof house, but the eaves of the roof are lifted to allow vertical views and a higher solar incidence.

The clients also asked us to design a tree house for their children. It wasn’t necessary, as the CD house is a suspended cabin between the trees.

credits

architect: Lucas y Hernandez Gil  |  team: Cristina Dominguez Lucas, Fernando Hernández-Gil Ruano, Lucia Balboa, Ana Alirangues, Raquel Quiros  |  client: Private  |  status: Project (2018) Construction  |  location: Ciudad Ducal, Spain (40.5949652,-4.3462610)  |  climate: Continental, Temperate  |  material: undefined  |  environment: Forest  |  visualizer: Studio  |  scale: 290 m2 small  |  types: house, residential  |  views: 1.227