Casa de la cultura en Los Molinos
2399-DII-MAD.ES-2018
Architect: Estudio DIIR
Client: Ayuntamiento de Los Molinos
Status: Competition (2018)
Clasification: 1 prize
Location: Los Molinos, Spain
Coordinates: 40.712623, -4.073394
Climate: Continental, Temperate
Material: Wood
Environment: Urban
Visualizer: Studio
Budget: 1.500.000 €
Scale: 1.300 ㎡ Medium
Ratio: 1.153,85 €/㎡
Types: Cultural, Cultural center, Refurbishment

Citizen demands are directed towards unprogrammed spaces. Places able to satisfy the spontaneous and unpredictable activities of its inhabitants, urban scenarios with unlimited possibilities.

The main desire resides in updating and adapting the building to actual needs. Simple strategies and subtle operations implemented as devices (Device 1/ Device 2) allow us to experiment with pre-existence and discover its capacity for transformation. These devices, that work as containers of services, along with its linear condition, create spaces in which multitude configurations may occur.

The intervention in the outer space, deliberately reduces the range of gestures that can be synthesised in three operations: connection with the city, creation of a large hall of events and development of an active front. In this way, the value of the proposal lies in understanding the public space as a scenario, a place with the necessary flexibility to respond to the uncertainties of a society in continuous change.

Team: David Meana, Ignacio Navarro, Iñigo Palazón, Ricardo Fernández | Post date: 15/01/2019 | Views: 3.571