The project proposes to displace the functional program in two volumes of different sizes, aligned along with the position of Viale Tor Marancia and strategically arranged along the north side of the site as regards the main building containing the training center of the Opera House and the central nucleus of the Arts and at the intersection between Viale Tor Marancia and Viale Tommaso Odescalchi for the volume that houses the Community Hub. This arrangement allows – by reversing the settlement logic of the school building present in the area today – to free up a large void in the center of the site, which will become a generous urban park serving the neighborhood. The alignment of the two volumes also makes it possible to build continuity in the urban front along Viale Tor Marancia, completing the urban mending of the site.

credits

architects: Amunátegui Valdés Architects, Supervoid Architects  |  team: Cristóbal Amunátegui, Alejandro Valdés, Matias Rivera Riquelme, Benjamin Gallegos Gabilondo, Marco Provinciali, Francesco Maria Bozzerla  |  client: Unknown  |  status: Competition (2021)  |  location: Rome, Italy (41.8731389,12.4974)  |  climate: Temperate, Mediterranean  |  material: concrete  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 1.240 m2 medium  |  types: cultural, cultural center  |  views: 991