Comparto scolastico di Castione
1997-CAV-CH-2015
Architects: Cavejastudio, Eva Damià, Davide Lorenzato
Client: Municipality of Arbedo-Castione
Status: Competition (2015)
Clasification: 5 prize
Location: Arbedo-Castione, Switzerland
Coordinates: 46.226602, 9.049611
Climate: Oceanic / maritime, Temperate
Materials: Concrete, Wood
Environment: Urban
Visualizer: Studio
Scale: Large
Types: Education, School

The project for construction of the new kindergarten and the reorganization of secondary schools of the Castione school sector constitutes a unified whole, a campus, a safe pedestrian place, destined to public and school infrastructure. As concerns, the kindergarten-school lunch has opted for a low building just impactful for mail volumes, in which contact with the ground, the discovery of outer space and the relationship with nature represent for small users the prominent aspects. The access to each section is a light entrance patio place at the centre of the building, which constitutes the heart of the building and being glazed makes visible the inside vegetation, favouring the continuous contact of the child with nature.

As concerns the expansion of the middle school the conditions from which are different from those of kindergarten ñ school lunch. The relationship with the existing, as well as the specific needs of pupils in secondary schools, are elements of paramount consideration. In order to avoid a fragmentation of the sector through the addition of new independent volumes from legacy has been chosen to demolish the wooden prefab current middle school, now in a state of obsolescence, in favor of an extension in two parts on the heads of the largest of the middle school buildings.

Competition: Comparto scolastico di Castione | Collaborator: Francesco Mariani, Federico Tassinari, Giacomo Gresleri, Michele Rinaldi | Post date: 25/09/2017 | Views: 14.513