The design for the new congress center of Banja Luka aspires to create a building that is adaptable, interactive, and accessible for everybody.

The principal act is to elevate a substantial part of the program while lower the other part. By doing so a public void is created within and underneath the structure.

As such the void fundamentally becomes part of the building, creating an informal cultural plaza within the formal boundary of the building which provides a new sense of dynamic interaction between the city and the cultural activities inside the building.

A new urban identity: the project represents a new architecture paradigm, just like every new challenging intervention.

Our proposal is an iconic lighthouse, but also an innovative architecture that is more than a landmark, able to create new magnetisms and narratives within the city scheme.

With the aim of thinking of a project not limited in function, we want to stimulate its sphere of intervention.

Here is the opportunity to trigger new stimuli in a difficult collective environments, so as to be able to incorporate the various fragments into a unit of events.

The new form is absorbing various complexities and transforming them as the new enriched identity, useful to regenerate and lead the growing city neighbourhood.

The proposal is a shared ecosystem that enables a conversation between many different fields of culture, a great meeting point of many professionists and interests.

It’s a place which invites and draws together both artists, visitors and the community of Banja Luka to meet with the mean of architecture, culture, knowledge, music and nature.

Furthermore Common Lights, is a challenging opportunity to rediscover the potentiality of a new attractive construction.

It eliminates the physical limits and any kind of separation at urban social life level. Ambiguous spatial antidotes against the form of a preterminated city, which open up to new ways of thinking and using the public environment.

These porous environments allow a fast and rapid intensity of exchange between actions, functions and users and give endless shades to the classic type of public spaces.

credits

architect: Cosmos Architecture  |  team: Pietro Paolo Speziale,Oreste Sanese, Mohamed Hassan El-Gendy, Nader Moro  |  client: Unknown  |  status: Competition (2020)  |  clasification: finalist  |  location: Banja Luka, Bosnia and Herzegovina  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: concrete, glass  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  budget: 50.000.000 €  |  scale: 60.000 m2 large  |  ratio: 833,33 €/m2  |  types: cultural, cultural center, mixed use, theater  |  views: 456