The aim of the project is the urban and architectural regeneration of a suburban area of Corato, a city near Bari in the south of Italy.

The idea is to create a public open space with a sort of fence made of a steel structure surrounding the existing squared buildings. These parts will be regenerated with new functions and a new colour. Four of them will be open in order to create secrete gardens. The others will be accessible on the top after walking on the fence. At the end of the square there is an high place with stairs that could be use as a theater. At the topthere will be a white tower working as a civic center.

credits

architects: Davide Bertugno, Marcello Belviso, Vito D'attoma, Vincenzo de Chirco, Domenico Fioriello, Valentina Vacca  |  client: Unknown  |  status: Competition (2016)  |  location: Corato, Italy (41.143268, 16.416073)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  material: metal  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: large  |  types: masterplan, public space  |  views: 2.812