• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The project seeks to create a building that embraces the visitor, placing as a center of intervention a public square, which complements the uses of the cultural center.

Citizens would enter under a bridge-building, which would mark the threshold of access to the activity square. This square would constitute the true heart of the building: an outdoor space, but protected from the wind, where they could be held from concerts and exhibitions to summer film sessions. From this urban atrium you would access both the cafeteria and the hall of the cultural center.

The Hall divides the program into two zones. On one side we find the exhibition hall, developed in the form of a bridge between the two arms of the building and with a structural facade that acts as a vierendeel beam. This room would constitute an important claim for the visitor: a kind of elevated showcase from which to advertise the cultural programming of the center.

On the other side, we find the auditorium and above it, the spaces dedicated to dressing rooms, administration, and multipurpose rooms, where its elevated position is used, to create a large gap that looks towards the valley and the hills. Creating an educational space that looks out to the surrounding landscape.

The program is complemented by a side access road, which facilitates the loading and unloading activities of the cafeteria, the auditorium and the facilities rooms. From the point of view of the architectural image, the building is closed to the outside on three sides to open firmly towards the main facade and the central void. It is in that area where a series of porticoes are developed that communicate interior and exterior by filtering the light. The result is a forest of pillars through which the interior looks out into the square, inviting the visitor to enter.