The concept developed from an analysis of the site and program elements. The 2 primary program elements; the Daily Sports Facilities and the Gymnasium, proportionally optimized as rectangular dimensions, are laid out inside a larger rectangle; the mediating area, the core, between the 2 becomes the service space. This arrangement creates an efficient spatial and structure system with all functions contained above the existing grade in 2 floors (+ mechanical floor above).

The Daily Sports Facilities are located on the first floor for better light and privacy, and below this is created the Entry Foyer with direct access to the Gymnasium and Spectator Seating. The building is unified with a façade of anodized aluminum expanded metal mesh that provides solar protection and privacy screening for the interior and creates a strong visual identity to the structure. This façade concept results in a building that can appear solid from a distance, but at close quarters it will appear soft and semi-transparent, lending an ethereal light quality to the gymnasium. This concept creates a building of simplicity and fine-grained clarity.

The Daily Sports Facilities are placed on the first floor overlooking the planted western slope for maximum natural light and privacy from the exterior. Below this space is the Entry Foyer, which with adjacent Café and Terrace, over looking the wooded western slope, can be also used for various events. The Gymnasium floor and the Spectator Seating area have direct access from the Foyer for easy entry and exiting for all events. Athletes have a dedicated entrance and direct access from the Lockers to the Gymnasium separate from other users. Users of the Daily Sports Facilities, Gymnasium (including Athletes), and Spectator Seating all have separate circulation routes. The Gymnasium receives natural light from three sides, with the upper 2/3 area screened for solar protection. This arrangement allows for visual connections to the surrounding tree planted site.

The façade is planned so as to allow the ingress of natural light while moderating its intensity and veiling views into the interior, anodized aluminum expanded metal mesh provides solar protection and privacy screening for the interior. This material is laid over a supporting structure 1 meter from the glazed wall of the building, this allows for window cleaning and maintenance, panels are overlapped to create a seamless appearance to the façade. Viewed from the interior the façade appears as a fine screen, light and delicate, allowing views out. From the exterior the building appears much more monolithic, at night the interior will glow and reveal its volumes, reversing the effect.

The building “core” is constructed of cast in place concrete, along with floor plates and the lower portion of the eastern wall of the gymnasium; this provides for lateral bracing. This core is then wrapped by a steel structure of columns and beams. The roof is formed by a steel space frame truss system spanning 40.7 meters (longest span). The space within the trusses is used for maintaining lighting and ventilation systems.

The concrete core structure serves to moderate the internal environment, storing excess thermal gains and then releasing these thermal gains as the space cools. The façade concept moderates solar gains while allowing in natural light. Mechanical systems use heat recovery to reduce heat loss from air changes. Nighttime cooling of the building through operable skylights/roof hatches is achieve with passive means.

Efficient space and structural planning results in maximizing the enclosed area with the smallest amount of material, limited site grading, no basement, and the use of standard aluminum products and materials in the façade design, allow for the refinement of details and material quality. Low maintenance material and energy systems for long-term operational quality, including passive heating and cooling and heat recovery ventilation.