Diaphanous Structure
2944-SFT-BUH.RO-2022
Architect: Shaft
Client: Dumbrava Vlasiei
Status: Competition (2022)
Location: Bucharest, Romania
Climate: Continental, Temperate
Materials: Wood, Metal, Glass
Environment: Park
Visualizer: Studio
Budget: 200.000 €
Scale: 160 ㎡ Small
Ratio: 1.250,00 €/㎡
Types: Cultural, Pavilion

This proposal was thought of as an in-between layer dividing the natural environment in two: one exterior and one appropriated by the interior.

For the pavilion, nature unfolds as two complementary states: the seamless exterior environment emphasised by the surrounding garden, alongside the ever-flowing air and visual connection. Transparency was used as an instrument for liberating the pavilion, allowing natural phenomena to interfere with the interior conditions, which are also controlled by thermodynamic means.

The plastic tubes that cover the space allow the machine-produced smoke to flow freely through them, thus acquiring essential shading qualities. The pavilion can be seen as a device that defamiliarises and sets anew the relationship between nature and itself.

Team: Alexandru Moldovan, Andrei Barbu, Mario Dan Cacu, Toaca Dragos, Raul Dan Ardelean | Collaborator: Raul Dan Ardelean (DAAA Studio) | Post date: 09/06/2022 | Views: 1.410