• Didi Digomi master plan and mall complex

  • 1449-MIB-TBS.GE-2014
  • by Miba architects

Didi Dighomi is an up growing District located north from Tbilisi downtown, well connected to the highway that links the city with the airport and the eastern regions.

The site is a 17ha plot currently occupied by five abandoned soviet industrial buildings. The site’s location and extension represent an optimal opportunity to develop a new centrality area operating at district, metropolitan and regional scales.

Recycling of the existing industrial buildings will become the main axis for the development of the area. Refurbishment of these five buildings for new uses will revitalize the site on an initial phase and will provide a relevant identity that every new centrality area requires.

Miba’s Master Plan for Didi Digomi new center is an alternative proposal to a previous Master Plan based on opposite principles (mono functional zoning). The new Plan bases its organization on a mixed-use scheme articulated by and around public space, promotes a pedestrian based circulation network and shapes its volumes according to density and environmental efficiency parameters.

Recycling of buildings 2 and 3 will be the first milestone on the transformation of the site. These two buildings will be hybridized with a new structure to become a commercial and recreational infrastructure operating at a metropolitan scale.

The original soviet industrial structures have big spatial and formal potential to locate these new uses and become the main actor on the new identity of the complex.

The site in which the buildings are is currently empty and out of use. The new public space network must be built inside and around the existing structures.

Hybridization of existing and new structures searches to generate a wide range of activated public spaces: outdoor covered pedestrian strip, indoor vaulted boulevard, elevated plaza, while providing big flexibility to the program layout.

credits

architect: Miba architects  |  team: Toni Montes, Laia Isern, Joel Pera, Oriol Vives, Vasileios Ntovros, Marcos Alloza  |  client: Private  |  status: Project (2014)  |  location: Tiflis, Georgia (41.793446, 44.752142)  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: concrete, glass  |  environments: Industrial, Urbanization  |  consultant: Francesc Muñoz, Isabella Longo  |  visualizer: Play-Time architectonic images  |  scale: 320.000 m2 extralarge  |  types: commercial, mall, refurbishment  |  views: 6.644