Ensemble de logements sur la Presqu’île de Giens
1386-CAB-FR-2014
Architect: CAB Architectes
Client: Groupe Brémond Immobilier
Status: Competition (2014)
Location: Hyères, France
Coordinates: 43.036696, 6.131209
Climate: Oceanic / maritime, Temperate
Material: Concrete
Environments: Urbanization, Seaside
Visualizer: Preview
Budget: 8.000.000 €
Scale: 3.200 ㎡ Medium
Ratio: 2.500,00 €/㎡
Types: Housing, Residential

The hamlet, living together and separately …

We have chosen to work on intermediary habitat that facilitates both the privacy and individuality, but also group life as a hamlet.

The fragmentation into several units is at the service of contemporary lifestyles, where everyone is trying to solve the contradiction of existence assumed to individuality in a collective framework but without any nuisance …

The set is therefore in the form of a small density in the pine forest that is reminiscent of the archetypal village where alleys, walls, toggle shade and coolness, light, close framing views and far.

It is for us, through a simple and convenient way of serving, to support exchanges, neighborhood meetings, the amenity in a new human group, scoring in successive thresholds, protectors, the door of the dwelling.

The common areas and the private sphere are related by devices where we scripted the relationship within / outside.

Each unit gathers 3-5 accessible housing by passages along a solids and voids generator frame. The reduced number of dwellings per unit values almost individual dimension of the offer.

These are small houses side-by-side villages, independent, but that form a controlled entity by the geometry of the hamlet.

The different cubes or blocks can integrate a variety of combinations to create a typological interesting generational mix and residential intensity.

To pass a way of living, whether seasonal or continuous, it is important to avoid « vis-à-vis ».

Indeed, a specific work is done, to compose and assemble housing favoring distant views towards the large landscape, the framing of the pine forest. For this, loggias and windows, are organized according to the offsets volumes, blind facades, angles, optimizing all situations that can provide the frame establishment …

Therefore we can live together and separately.

Team: Agathe Gey-Cazotte, Valentina Lupo, Pascal Missonnier | Consultant: Adret, Bureau Michel Forgue | Structural engineer: Batiserf | Landscape: Martel & Michel | Post date: 12/01/2016 | Views: 3.653