• Europan 12 : Dikemark

  • 1504-U67-NO-2013
  • by U67

Asker’s environment is made of four different ecologies: the forest, the clearing, the water and the cultivated land. Dikemark, as one of the four main centres of the city, has the great value in containing all these ambients.

The Leaf’ overall plan answers to the requested development achieving a sustainable capacity that could be stood by this natural ambient. This is exhistimated in about tripling the actual quantity of inhabitants, with quite 2400 new dwellings. Defining for each ecologies an housing typos in order to have mixed communities made of different kind of people.

The Leaf defines a new strategic site in the central area.

Two elements: the leaf itself, a surface that deals with the ecologies interconnecting them and the nucleus, a single building that deals with the existing ones.

The nucleus is a dense packing of programmes divided into three main parts: the diaphragm, the rooms of memory and the four programmatic fields.

The diaphragm is a membrane that follow the rounded shape of the building, a 360-panorama path that as a device connect all the parts of the building without hierarchy.

The programmatic fields define different areas inside the building: a commercial area, a social, a cultural and a leisure one.

The rooms of memory are what remains of the existing buildings, the aim is to deal with the big heritage of these buildings in which for ages many people were closed in. Doing exactly the opposite, open the facades totally, freely them from the windows and the doors. Understanding finally the dimension of these monumental buildings looking them from the inside, building new unforeseen landscapes to evoke the memory of unknow ceremonies.

credits

architect: U67  |  team: Fabio Gigone, Angela Gigliotti, Ludovico Centis  |  collaborator: Marco Gambaré  |  clients: Europan, Asker municipality  |  status: Competition (2013)  |  clasification: honour mention  |  location: Dikemark, Norway (59.805348, 10.370936)  |  climate: Continental, Temperate  |  material: undefined  |  environments: Riverside, Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 200.000 m2 extralarge  |  types: masterplan, public space, refurbishment  |  views: 1.969