Trelleborg’s old harbour is about to undergo a significant change by turning huge concrete surfaces into productive courtyards. The masterplan strategy considers timing and sequential stage accomplishment.

Some of the existent industrial units are set up to be used as the new university or sports centre, buildings that all the citizens can take advantage of while the old traces remain in the same place. The proposal aims to improve citizens life while Trelleborg becomes a coastal city which maintain the essence of the ancient harbour.

Productive courtyards come first to create job opportunities and generate income in the neighbourhood. When the companies have settled down in the courtyards by constructing new units or using the land to grow a garden, the perimeter buildings will be gradually constructed to accommodate housing and offices. The courtyard suddenly appears after the creation of all the buildings which demarcate its area.

Climate change is an essential premise to consider in the different stages. The strategy aims to permit future storm surges in those vulnerable areas where flooding is going to be part of the features of the site. To embrace natural changes, architecture plays a key role by adding multifunctional structures such as porches, flooding platforms or walkways to use when sea level rises.

Trelleborg’s new coastal neighbourhood has the power to change citizens’ dynamics, people will enrich their life experience and invest in quality time in an area where production, stores and housing coexists.