Ex-cotton mill. V Student Housing
2803-AAM-IT-2021
Architect: AACM
Client: Comune di Verrès
Status: Competition (2021)
Clasification: 2 prize
Location: Verrès, Italy
Climate: Humid subtropical, Temperate
Material: Undefined
Environment: Urban
Visualizer: Studio
Budget: 3.390.000 €
Scale: 1.800 ㎡ Medium
Ratio: 1.883,33 €/㎡
Types: Refurbishment, Residence, Residential

Located in a former industrial cotton mill in the Alps of Val d’Aosta, the exterior walls are preserved as an existing box, on the inside, the students’ rooms and the social spaces.

The new and the old are separated by a mediating buffer strip: an intimate and warm space, wooden lounges that dialogue with the preserved masonry, overlooking the landscape.

A triple-height foyer with a large spiral staircase acts as a hinge between the permeable public spaces of the ground floor and the bridge connecting the school behind. The stairs and the large skylight echo the industrial genius loci. The existing cast iron paneling becomes movable, increasing the flexibility of the space.

Competition: Ex Cotonificio Brambilla | Team: Rodolfo Morandi, Michael Sorgato, Luigi Guarato | Collaborator: Debora Formentin, Giorgia Saltarin, Camilla Dori, Barbara Zulian, Lorenzo Bellini, Silvia Molinaro, Francesco Guzzo | Consultant: Milan Ingegneria, Tekser, Lares Restauri | Post date: 30/03/2021 | Views: 1.861