The building is designed to be gently floating over the existing Roman ruins of Flaviobriga, in order to hold a Music School at the same time that allows to keep studying the archeological site.

The project is a sort of a wooden massive volume which brings back the local memory of Castro Urdiales, a town close to Bilbao whose history is tied to the construction of wooden fishing boats.

With a titanic structural effort, the volume only touches the ground in a few supports on both far ends, allowing continuous transparency towards the existing interior courtyard at the back of the site. The street level is a public interpretation center devoted to study and disseminate the ancient history of the city.

The second floor provides an auditorium to be shared by the municipality and the Music School at the upper levels.

The building seeks to be effective and radical in its approach, although humble and sensitive in its materialization, and the interior spaces are flexible enough to be able to transform into other program needs in the future. The façade, covered in dark grain wood, hides several courtyards and interior voids which in addition to provide natural light, will allow the music to gently escape over the inner city.

credits

architect: Alcolea + Tárrago  |  team: Rubén Alcolea, Jorge Tárrago, Rubén Santos Albillo, Javier Oyanarte  |  client: Ayuntamiento de Castro-Urdiales  |  status: Competition (2018)  |  clasification: 1 rang  |  location: Castro Urdiales, Spain (43.382834, -3.218795)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  materials: metal, wood  |  environment: Old town  |  visualizer: Jam Images  |  scale: 2.000 m2 medium  |  types: cultural, education, interpretation center, refurbishment, school  |  views: 341