Frontgarten St. Gallen
2157-HGS-BSL.CH-2017
Architect: Harry Gugger Studio
Client: Ausgleichkasse medisuisse
Status: Competition (2017)
Clasification: 1 prize
Location: St. Gallen, Switzerland
Coordinates: 47.4223691, 9.3733177
Climate: Continental, Temperate
Material: Wood
Environment: Urban
Visualizer: Rablab
Scale: Medium
Types: Office, Office building

The unique site of this project required not only a free-standing, autonomous form, but also a volume which visually “completes” the existing block. In answer to the unique circumstances, our proposal offers a strong relationship to the street and courtyard while remaining neutral to the sides.

Architecture

The form of the structure is derived from the most efficient use and construction method. All structure above the basement level is an innovative and fully wooden construction. Within the given dimensions of the project, the timber construction allows for the absence of columns in all but the ground and first floors of the building. This provides open and flexible space in all typical floors and creates a unique and simple architectonic expression in the interior.

The façade of the proposal is created with fiber-glass reinforced concrete—both respecting the traditional mineral facades of the surrounding buildings while offering a light-weight prefabricated structure. Using this constructive, small-scale installation method, the façade construction reflects the kind of wooden joinery happening within.

The construction methods also a have an urban design basis—the clean and efficient process allows for minimum building time and intrusion in the neighborhood. The building is like a piece of furniture inserting itself into the square.

Consultant: ERNE AG Holzbau, MWV Ingenieure AG, De Martin Zweng AG, IBG B. Graf AG Engineering, Gartenmann Engineering AG, PP Engineering GmbH | Post date: 30/01/2018 | Views: 3.121