The Helsinki Guggenheim Museum proposed site is located on under-utilized docks of the Etelasatama South Harbour. The site is caught between key areas such as the Market Square, the Tahititornin Vuori Park and the Olympia Terminal.

We judge important to redefine this pedestrian- hostile environment currently occupied by parking lots and storage warehouses to interconnect the different abutting areas and restore a human scale on this former industrial waterfront.

Our first intention is to work with the surroundings, connect the different neighborhoods, create perspectives towards the sea and a strong new vibrant landmark.

An iconic building that structures the urban fabric guides the local inhabitants and attracts the tourists.

credits

architect: Alban Gueho  |  status: Competition (2014)  |  competition: Guggenheim Helsinki  |  visualizer: Studio  |  scale: 12.000 m2 medium  |  types: cultural, museum  |  views: 1.796

same competition (+20)

Gabriele Boretti | Henning Larsen Architects | Serrano y Baquero | Labics | JA studio | VIAR estudio | Xavier De Geyter Architects | Acha Zaballa Arquitectos | Fake Industries, Architectural Agonism, Jorge Lopez Conde, Carmen Blanco, Alvaro Carrillo | Tochtermann Wuendrich | Dürig Ag | Campomarzio | Ulargui Arquitectos | Knitknot | Unulaunu | FAKT | Alban Gueho | JKLN | Transborder Studio | NAS Architecture, NBJ architectes | Laurent de Carnière