Guggenheim Helsinki
1191-TWU-HEL.FI-2014
Architect: Tochtermann Wuendrich
Client: Helsinki Municipality
Status: Competition (2014)
Location: Helsinki, Finland
Coordinates: 60.163658, 24.955207
Climate: Continental, Temperate
Material: Concrete
Environments: Seaside, Urban
Visualizer: Studio
Scale: Large
Types: Cultural, Museum

By extending the Observatory Hill Park towards the harbour we are connecting Helsinki stronger with its waterfront and create a space of public dimensions and quality, and a perfect context for the Guggenheim museum.

The museum itself is designed as an iconic, freestanding building which puts itself in a dialog with the city by its verticallity and huge openings towards and from all directions of the city. While most of the public functions are located inbetween the 2 entrance levels, the exhibition spaces are placed above – elevated from the city ground.

Thereby the building becomes a transparent display window of ongoing and future exhibitions. Each gallery has its own character and an individual view over the city.

Competition: Guggenheim Helsinki | Post date: 15/05/2015 | Views: 5.991