Guggenheim Helsinki
1274-XDG-HEL.FI-2014
Architect: Xavier De Geyter Architects
Clients: Helsinki Municipality, Guggenheim Foundation
Status: Competition (2014)
Location: Helsinki, Finland
Coordinates: 60.163658, 24.955207
Climate: Continental, Temperate
Material: Concrete
Environments: Urban, Seaside
Visualizer: Studio
Scale: Large
Types: Cultural, Museum

The context for the new Guggenheim is majestic.
Our proposal strengthens the South Harbor’s already extraordinary configuration.

Aligning to the existing city grid, a compact volume is installed towards the Northern edge of the site. The volume’s location, together with a sloping arrival plaza, give a clear urban definition to this area and offer a new public outdoor mineral park to the South.

The vertical element, clearly identifiable from afar, addresses and defines this new urban space, whilst sheltering and nourishing a far more expressive and seemingly loose piling of forms behind. While these stacked elements vary in plan, their height remains outwardly unchanged. An array of balconies, overhangs and in-between spaces result from the composition.

Openings in this varied, opaque form are made mostly in the floors and ceilings of the overlapping levels, offering visual exchange between floors, with the harbour area and for exterior exhibition of art works.

Competition: Guggenheim Helsinki | Post date: 29/09/2015 | Views: 4.803