House of Culture and Movement
0392-ADE.MVR-DK-2010
Architects: ADEPT, MVRDV
Status: Competition (2010)
Clasification: 1 prize
Visualizer: Luxigon
Scale: 4.000 ㎡ Medium
Types: Cultural, Cultural center

The main ambition for the House of Culture and Movement is to offer the Flintholm neighborhood a dynamic meeting point for people of all ages taking part in a wide range of activities. Health, culture, leisure and education should smoothly blend together to create a spectacular architectural experience that will become a destination.

The main building, the House of Culture and Movement, or Ku-Be (Kultur- og Bevægelseshus) is a rectangular glass volume containing six stacked ideal programmatic elements. The space in-between can be programmed flexibly as a ‘play zone’ with various activities and main circulation. The stacked elements hold more specific uses: a theatre, a health zone, food zone, a zen area, a study centre and exhibition hall, fitness and activity centre, a wellness centre and an area for the administration. The theatre is flexible and can be used in different stage and audience settings; in addition its large window allows it to be used as an open air theatre where the public stays in the garden. The building is a truly multifunctional public centre which engages its users.

The 3 volumes are wrapped in an ‘urban curtain’ that acts as frame for the garden. It offers great flexibility and can be used for art projects, bicycle parking, water and light installations, performances – and curtains.
The garden is fit for multiple uses acting as an activated, spectacular public space for the area. The landscaping follows the themes of the interior of the House of Culture and Movement with a performance area, health and activity zones, a quiet zone, connecting zones and an empty zone reserved for House of Culture and Movement 2.

User-involvement as a design parameter is an essential part of the project. During 2nd phase future users and stakeholders took part in workshops where input regarding activities and facilities were discussed with the project teams and implemented in the final design. This summer the construction site will be used as an exhibition and event space for display of user-input and updates on the project.

Team: Sla, Søren Jensen, Max Fordham, Duck Sceno, Imitio, Winie Ricken | Post date: 28/03/2012 | Views: 6.285