The history of the Algarve territory denotes a strong and long-lasting relationship with the sea. A lot of defensive architectural elements are found along its coast as a fortified architecture that protected the town and the economic activities that took place there.

Recovering the memory of the place as it was is one of the main purposes of the project, as well as establishing a link with the rest of the fortifications found on the Portuguese coast. It is a space delimited by a surrounding wall, that pretends to be a small fortress, which is perforated with four controlled windows (janelas). Those openings are oriented towards the main important historical elements of the site, guiding the views and the route of the visitors.

credits

architects: Alberto Ibáñez Puértolas, María Eugenia Bahón Fauro  |  client: ArkXsite  |  status: Competition (2020)  |  clasification: honour mention  |  location: Sagres, Portugal (37.044674, -8.875570)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  material: plaster  |  environment: Seaside  |  visualizer: Studio  |  scale: 160 m2 small  |  types: intervention, landscape  |  views: 554