Kalon - Asuntoreformi
2359-COL-FI-2018
Architect: Collaboratorio
Client: Unknown
Status: Competition (2018)
Clasification: 1 prize
Location: Jyväskylä, Finland
Coordinates: 62.226078,25.7703531
Climate: Artic / polar, Cold
Material: Wood
Environment: Urban
Visualizer: Operavisual
Scale: 8.340 ㎡ Medium
Types: Housing, Residential

Kuokkala’s Kalon – People’s Town, Quarter and Home.

A church-looking church was built in the middle of the village. Next to the church, a house-looking house grows naturally into an existing city: pitched roofs, wood and stone as material bind it to the church and the woodcut. Although in the city plan (1978) the plot was marked at common space for the residents, Kalon aims to something else: we want the block to open to its inhabitants and to the residents of the region as well.

The courtyard block welcomes the light and preserves the existing passing-through path. The walkway generates a common space for everyone. The Greek word «Kalon» means ethically good, appropriate beauty. This principle is fully contextualized, especially in Jyväskylä, known as the «Athens of Finland”.

Team: Kristiina Kuusiluoma, Martino De Rossi, Milla Kokko | Collaborator: Kasper Järnefelt, Silvia Barberis | Consultant: Timo Kemppainen, Antero Jokinen | Post date: 16/10/2018 | Views: 3.709