“City Break” asub Tallinna ajaloolise vanalinna serval. Täpsemalt vanalinna ja uue finants- ja kommertspiirkonna vahel. Selles duaalsuses püüame suhestuda nende kahe skaalaga. Uue linna skaala, regulaarne ja ümbritsetud kõrghoonetega ning ajalooline UNESCO vanalinn, mida saab vaadelda Kaubamaja uuest hoonest.

Teine adaptsioon konteksti skaalale on astmelise rohekatuste süsteem, mis on omaette viies atraktiivne hoone fassaad ja on vaadeldav teistelt ümberkaudseltelt hooentelt.

Hoone maht on kasvava iseloomuga ja tekitab ühendava terviku erinevate kõrguste vahel, hoides kinni antud detailplaneeringust. Selline jätkuvuse idee jätkub ka siselogistikas, kus põhilised teed ja ühendused Kaubamaja “maailmade” vahel.

Uus hoone maht on vaheldusrikas. Gonsiori tänava poolses osas järgib uus hoone ajaloolise Vana Kaubamaja kõrgust. Rävala puiestee poolses otsas kasutab hoone maksimaalset kõrguse võimalust 39.5 meetrit. Konseptsioon tõusvast hoonest ei ole vaid radikaalse ja tugeva vormi idee, vaid annab võimaluse kasutada horisontaalselt tõusvat siseaatriumi terassidena vaatega Kaubamaja tänavale, vanalinnale ja Rävala puiestee poole.

Nagu joonistelt näha on Kaubamajal kaks aatriumi. Mõlemad aatriumid on avatud eri suundades tänavatele ja näitavad linnale oma siseelu. Me vaatleme neid ruume kui suuri aknapindu vaatega linnale, mitmefunktsionaalsed ruumid mõeldud kohvikutele, näitustele, igas mõistes kunstile ja performancitele. Esimese aatriumi sissepääs avaneb Rävala puiesteele ning avab linnale ja klientidele tuhandele ruutmeetrile ja 25 meetrit kõrgele ruumile. Sellise kvaliteediga ruum on ideaalne suurüritusteks nign täidab suurepäraselt esindavat funktsiooni Kaubamajale. Teine aatrium on ligipääsetav Kaubamaja ja Gonsiori tänava nurgast, mis on oluline liikumissuund nii kohalikele kui turistidele, kes lähenevad hoonele vanalinna ja kesklinna suunast. Sellel aatriumil on ruumiline eripära. Aatrium avab vaated kõigile “maailmade” korrustele läbi astmeliste terasside, see pakub omakorda klientidele ainulaadset võimalust uuteks kaubamaja ostlemise kogemusteks ning linna tunnetamisel.

Mõlemad aatriumid on omavahel ühendatud, et luua terviklik piki hoonet kuulgev “lõhe”, mis loob uut laadi puhkevõimalusi hoone perimeetris. Kolmemõõtmeline klaasiga ääristatud ruum, mis avab kaubamaja linnale ja linna kaubamajale. Selline strateegia loob uusi kliendikogemusi, mis pole piiratud ainult ostlemisega.

Sisetänava “lõhe” loob uusi võimalusi sotsiaalseteks olukordadeks, ning pakub liikumise, kogemuse ja nautimise momente kaubamajas.Seega on tegemist suurte kvartal-hoonega, mis oma ruumikogemustelt siseldab erinevaid hooneid.

Kaubamaja puhtalt kaubanduspindade fassaadid on kaetud elegantsete alumiiniumpaneelidega ning klaaspinnad on kommunikeerimise alades (n.ö. “lõhe”) ning teistes avalikes alades. “Lõhe” välisperimeetril on kinnitatud LED valgustussüsteem perimetraalselt ümber hoone. Selline uudne lahendus pakub võimalust reklaamida tooteid jooksva pildina ja teha vajalikke muutusi igal hetkel. Välisruumis oleks hoone silmapaistev ja tehnoloogiliselt uudne. Siseruumi LED ekraanid paistavad läbipaistvana. Kontorihoone erineb ülejäänud ansamblist kaardus klaaside poolest, mis parandavad klaasi tugevusomadusi, pakuvad siseruumis põnevaid momente ning eristab konttorihoone mahtu ülejäänud hoonest.

“City Break” pakub igakülgseid sissepääse Kaubamaja. Personalail on oma sissepääs Laikmaa tänavast ning kontoritel oma eristuva fassaadiga sissepääs Laikmaa tänavalt. Autode ligipääs ning kauba laadmine on tagatud topelt-rambiga Rävala tänava poolt, avades Kaubamaja esisele platsi. Nii kontoritel, kaubamajal on omad sisesed liftid, eskalaatorid kui varuväljapääsud. Iga logisitiline aspekt on lahendatud, et tagada iga funktsiooni ja huvigrupi mugavat ja optimaalset liikumist.

Oleme planeerinud kõik logisitilised ja kommunikatsioonipüstikud esimesse ehitusetappi. Sellega saame esimese etapiga valmis ehitada kõik kommunikatsioonid ja esmatähtsad hädavalikud süsteemid. Teises ehitusfaasis tuleks vaid lammutada vana Kaubamaja hoone ning pikendada uue hoone korruseid, vältides olukorda kus peaks ehitama kulukaid ajutisi kommunikatsioone esimeses faasis, säästes kokkuvõttes läbi mõtestatud planeeringuga aega ning raha.

credits

architects: [Bakpak] architects, DAGOpen  |  team: Borja Navarro Ibáñez de Aldecoa, José De la Peña Gómez Millán, José María Gonzalez Chamorro, José Antonio Pavón Gonzalez, Myriam Rego Gómez, Jaan Kuusemets, Erko Luhaaru, Anne Vingisar  |  client: Unknown  |  status: Competition (2017) Project (2017)  |  clasification: 1 rang  |  location: Tallinn, Estonia (59.434702,24.7546703)  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: concrete, glass, metal  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: large  |  types: commercial, cultural, mall, mixed use  |  views: 2.760