LIK965
1210-AM2-VCE.IT-2014
Architect: [A+M]2 architects
Client: Unknown
Status: Competition (2014)
Clasification: 3 prize
Location: Venice, Italy
Coordinates: 45.2157874,12.2828626
Climate: Humid subtropical, Temperate
Materials: Concrete, Wood
Environment: Seaside
Visualizer: Studio
Scale: Medium
Types: Cultural, Mixed use

This project starts from the study of the Louis I. Kahn and Noguchi’s way to see (architecturally) the Scotland Castle of Essex, which was explained by them for the first time in the Magazine Perspecta in 1965: a great exterior wall which stands out to protect the inner space, the space to stay.

In our research we always try to work transversally, using the same concept in different scales. In this case we translate one architectural concept in a more urban one. The figure ground and the meaning of this design are quite clear. The aim was to go beyond the limit, to create an edge that protects the people inside the resort but at the same time keeps the view on the great historical city of Chioggia and the Lagoon; then an horizontal slab reacts to the fragmented but compact urban tissue of  Sottomarina.

A well define island in-between from natural and anthropic themes.

Team: Roberto Brichese, Martino De Rossi, Nicolò Conte, Davide Matteazzi, Alberto Sorgato | Post date: 07/06/2015 | Views: 3.085