A voiceless monument against anti-monument.

The Library of Alexandria is today a silent monolith in which pure form represents the abstraction of an idea. From the Dawn of Man, the Menhir is the synthesis. The third-millennium library finds its natural landing in London. The Space Odyssey is completed.

The reading exercise needs an intimate space like each intimate practice of man. Its digital side doesn’t. The act of reading is in direct contact with the ground, and the archetype of the thòlos suggest this choice. The digital world, instead, is ubiquitous and radically connected to an ethereal space. The Menhir is a storage where each public function finds its life’s space. Its skin is the screen of the world.

The Menhir is the answer which comes before the question.

credits

architects: Vincenzo Stile, Flavio Terracciano, Matteo Stasi  |  client: Archmedium  |  status: Academic Project (2015) Competition (2015)  |  competition: London Public Library  |  location: London, united kingdom (51.503905, -0.078996)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  materials: glass, metal  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: large  |  types: education, library  |  views: 2.054

same competition (+4)

Davide Maggio, Tommaso Petrosino | Matteo Stambuk, Monica Molinari | Vincenzo Stile, Flavio Terracciano, Matteo Stasi | Marco Gatti, Filippo Brutto | Silvia Gonzalez, Andreu Pont