Lucca’s urban fabric shows the stratification of its historical stages: each phase defines different and unique open public spaces. The city is denser within the historical walls, but also the area out of the ring, where the train station is situated, has a strong identity and quality. The station, with its people and things flows, even though less than in other Italian cities, produces a sense of negligence and abandon in the district.

The main purpose of the project consists in the preservation of the proportion of the urban fabric, to define in a contemporary way an answer to the current functional needs, by reducing the railroad barrier effect. The project provide the division of the area in different functional zones connected each other and with their urban context. The northern part of the area is dedicated to the bus stops, the eastern part to the car parking, while the southern one is a pedestrian zone connected with the railway station.

The infrastructural intended purpose gives the opportunity to design two new recognizable elements, clearly contemporary but never disturbing among their surrounding architectural context.

The project is connected to the eastern side of the railway station and provides the complete demolition of the existing walls, in order to involve the adjacent built blocks into the new system of relations.

The open spaces define humansized areas designed according to their use, often connected by each other in an ambiguous and unexpected way.

The bus terminal is completely open and accessible; the existing buildings, where part of the roof is already collapsed, hold/encase protected gardens; the pedestrian square is concluded with some convivial steps towards the car parking.

For the three existing buildings the project provides three special functions, in order to generate new flows ad energies: one of them hosts the ticket office and a coffee bar toward the protected garden; another one hosts workstations for offices and coworking; the last one hosts a bike shop and a restaurant. A new design of the open spaces, the new flooring , the public furniture, the lightening and the organization of the green spaces, complete the equilibrium between elements and new energies.

A new part of the town thought with the equilibrium of the historical public spaces, but suitable for today’s needs, a new interchange point between different private and public transport systems, and at the same time a place that allows the switch between different ideas and social proposals.

credits

architect: Studio Elementare  |  team: Paolo Pasquini, Fabio Figaroli, Anna Milano, Marco Pinna  |  client: Comune di Lucca  |  status: Competition (2017)  |  competition: Riqualificazione di dieci aree urbane periferiche Lucca  |  location: Lucca, Italy (43.8385748,10.509334)  |  climate: Mediterranean, Temperate  |  material: undefined  |  environments: Railway, Urban  |  visualizer: Studio  |  budget: 7.000.000 €  |  scale: large  |  types: bus station, train station, transport  |  views: 3.845

same competition (+1)

OPPS architettura | Studio Elementare