• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

Having notion of great cultural variety that the city of Wellington offers, in terms of education, art, gastronomy and architecture, we wanted to propose a complementary platform for these components. In order to show in our design, a tool, to enhance the cultural richness that characterises the town.

We propose large and flexible spaces, in which people can sit down to read or listen to music, while enjoying the diverse and extensive visual richness of the area. We suggest the possibility of a place where people can enjoy a coffee or a snack after studying, working, or enjoying their free time participating in the dynamics that they we are trying to generate between the proposed architectural object and the rest of the city, being on such a popular and beautiful street on Wellington.

We do not pretend to cling to the past, but we suggest constants through this. Therefore, we propose to conclude the cycle of the old pavilion and record what it was like in its glory days. Given this, we designed a totally new alternative in terms of architecture, quality, response and adaptation in a positive way to the current situation of the city and its inhabitants. Trying to adapt the qualities of the region to a framework of global ideas and applying global resources to a regional framework.

We want to combine each of the relevant historical components that have made up the building’s imagery in a single architectural program, contemplating spaces for outdoor activities like playing, listening to music or whatever each person wants, mixed public bathrooms and dressing rooms, meeting areas for residents and tourists, a small snack bar, a space destined to be an art gallery and finally multipurpose spaces, which can become places of teaching, learning or recreation.

– The Terrace: While on the lower level, we can touch the sea with our hands, at the upper level, we can touch it with our eyes. That being the case, the space we have called “the terrace” offers a surprise to visitors and a quick visual access to the city. Leaving the bridge and making a 180° turn, we find some steps that rest on an inclined surface that reinforce the gesture of ascending. Arrived at the last footprint, we found the terrace. The protagonist will be the horizon and the sea.

– The Gallery: The gallery is designed as a window, where you can directly associate local artistic production with your immediate physical environment. Therefore the use of transparent surfaces, such as large glass panels, allow not only to contemplate contextual elements characteristic of the area – the colourful timber houses, the surrounding hills, the sandy beaches and the wide turquoise ocean – but also, they emphasise the relationship that exists between the artworks that are exhibited with their place of origin, the called
cultural capital of New Zealand.

– The Snack Bar: At the street level, we found the snack bar and its glass facades – unlike the great wall that was in the old project – accept the context, seek continuity between exterior and interior.

– The Multipurpose Staircase: We know stairs are not a unifunctional object. We see the stands, then, as an object that allows the stay, the exhibition, the game, the interaction. The stairs that are inside the project, will be an extension of the cafeteria, while the stands that are outdoors will be a projection of the plaza that is at street level, serving as a grandstand in relation to the platform which is in the lower level.

– The Dock: It is a platform, but not in the conventional sense of flat horizontal surface discovered. We have created a surface with different inclinations, not so abrupt as to generate risk, nor so subtle as to go unnoticed. Give space to those who need it is the purpose of this platform, from a children’s game to a concert at night, are actions that can happen.

– The Bathrooms: The space facilitates the use by the visitors of the beach it has access on both sides of the project especially bathers and people who are in the project. The space is of mixed use boys, girl, etc.and consists of three sections, bathrooms, showers and dressing rooms, and a cellar below the stairs.