• Maritime Science Center in Tungevågen

  • 1450-VIA-NO-2015
  • by VIAR estudio

The idea of the project is suggested by the site. The site is the project. The project is for the site.

– Colonize the place, creating a new place in the landscape,
– The roofs are laid out as recognizable elements into the landscape, like pieces brought by the sea.

At the site we can see: the sea, the waves, the grass, the rocks. The storms, the wind, the snow; also we see the sun, the shadow, the wood.

People discovering the building; Firstly they get into the pitched roof buildings, watching the exhibition and afterwards they achieve the outside view and re-discover the landscape.

All 4 buildings, different volumes, form a single, continuous space.

– There is a main room containing the exhibits. Going up stairs/theater the visitor gets on the landscape (exterior) and through a wooden floor (like a carpet) is lead to the sea.
– The roof: traditional construction for the exterior; the inside is made in wood (large beams) and have multiple skylights, creating a unique space.

The project is ordered with 4 buildings:

– Entrance building: hall, shopping, wardrobe, ticket/info counter.
– Exhibitions: a single room, with a staircase-theatre inside. Connected to the sea.
– Cafe: coffee shop (kitchen), grandstand/theatre, idle space, exterior terrace.
– Auditoriums: main auditorium, dividable conferences room (ground floor) ,facilities &  toilets (basement).

credits

architect: VIAR estudio  |  team: Iñigo de Viar  |  collaborator: Sara Navazo, Edorta Larizgoitia  |  client: Randaberg municipality and Jærmuseet  |  status: Competition (2015)  |  competition: Maritime Science Center in Tungevågen  |  location: Tungevågen, Norway (59.034856,5.5836193)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: wood  |  environment: Seaside  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: cultural, cultural center  |  views: 2.189

same competition (+1)

NOMO Studio | VIAR estudio