The local government and investors aim to develop a strategic vision that would reinforce local communities and bring new life to the site. The project should attract tourists and creatives around a protected and restored ecological zone, while generating a new economy for local artisans and rural entrepreneurs. Particular emphasis is posed on the issue of the dismissed mines, which constitute a unique feature but also a great challenge.

How can the ecological and spatial damage be mitigated and transformed into new value?

The aim of the project is to re-connect the mines with the environment through a metamorphosis of the existing orography into a natural terraced ecosystem. This new cultural landscape will host tourists and guide them through a natural experience while learning and discovering the importance of a more and more fragile nature.

Visitors can discover the produces, background history and agricultural techniques of autochthonous fruit trees. Additional closed spaces represent both a functional support and cultural spaces with permanent or temporary exhibitions to promote the regional craftsmen mastering ceramics and textile art.

The wooden structures adapt to the different mines shapes, that are the core element, carved like a sculpture. An important resource for the past turns into a strategic vision of renaissance for the area and local communities.

“Every block of stone has a statue inside it and it is the task of the sculptor to discover it.” – Michelangelo Buonarroti

credits

architect: Stefano Zugno  |  client: Non Architecture Competitions  |  status: Competition (2020)  |  clasification: 2 rang  |  location: Zibo, China  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: stone, wood  |  environment: Mountain  |  visualizer: Studio  |  scale: 1.500 m2 medium  |  types: intervention, landscape  |  views: 308