Monumentum
1236-FPO-IT-2014
Architects: Francesco Polci, Filippo Pecorai
Client: University of Florence
Status: Academic
Location: Arezzo, Italy
Coordinates: 43.460636, 11.880570
Climate: Humid subtropical, Temperate
Material: Concrete
Environment: Old town
Visualizer: Studio
Scale: 18.970 ㎡ Large
Types: Cultural, Museum, Refurbishment

The project proposal is articulated through the design of the new entrance to the Museum “Gaio Cilnio Mecenate” and the requalification to archaeological park of the Roman Amphitheatre in Arezzo.

The project develops a new design of the park, a continuity between the town and share the arena, an archeological walk, a rational distribution of the rooms of the museum displays for the collections, design of cafe and bookshop, and a new architecture that contains the main entrance to the museum.  The analysis of the past has pushed the project to the status of synthesis with the ruins; the architectural principle is that of a mimesis explanatory, but in fact allows us to express feelings that those ruins can give.

In doing so the old becomes the new intervention.The archaeological highlights real critical situations; adaptation to safety standards and the removal of architectural barriers have the opportunity to propose an architecture of both functional and formal quality. The proposal is to make the park, the amphitheater and the Museo easily accessible to the public, allowing the city to reclaim this place not only as an image evocative of the past, but with daily use, a necessary condition because the architecture can be fixed scene of human life.

Post date: 06/09/2015 | Views: 30.874