We see the new bridge as an opportunity to create non-existing urban scenarios with natural and built environmental elements in the heart of the city.

The bridge itself is the place where 2 entity meet: the natural environment evolving from the new urban park and the river, and the built environment, the structure of the urban infrastructure.

The body of the bridge has a simple, dynamic form leaning on an adventurous viewpoint.

Copenhagen style bicycle lanes along the north side of the bridge: lanes separated from the motorist and pedestrian traffic allowing each to travel more safely on the same network.

The bridge itself is a concrete-steel composite structure with a steel truss main load bearing structure. Between the transversal supporting structures the concrete bridge deck works together with the 3 main longitudinal truss structure, that are supported at 3 points. Besides the two bridge heads, the third point of support is hidden inside a man-made rock structure, in the river.

credits

architect: Gubahámori  |  team: Sándor Guba, Péter Hámori, Sándor Novák  |  client: Unknown  |  status: Competition (2019)  |  location: Banja Luka, Bosnia and Herzegovina (44.765758, 17.194597)  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: concrete, stone  |  environment: Riverside  |  consultant: Dávid Földes  |  structural engineer: BÉTH BAU (Richárd Vágner, Veres Efraimné)  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: bridge, public space  |  views: 859