With its transparent architecture the new town hall of Uppsala enters a dialogue with the citizens. The town hall greet the public through a passage running through the ground floor of the building. A courtyard covered with a great glass roof makes up the heart of the town hall where public services and programs are situated.

A sculptural building in the center of the courtyard connects old and new departments with footbridges at different levels. The town hall, meeting- and conference facilities are located here. The central building adds to the modern environment where knowledge sharing and cross-disciplinary problem solving are key. The new town hall comprises 1,500 flexible work places, a cafe with outdoor service, a restaurant, shops, conference facilities, and spaces for public and private exhibitions and events.

The project is a refurbishment and an addition to the existing town hall which was only partly completed in accordance with the original drawings. The proposal build upon the competition proposal from 1957 and completes, with an L-shaped building, the original intention of a closed town block.

The transformation of the town hall will be initiated in 2017 and the building is expected to be completed in 2020.

credits

architect: Henning Larsen Architects  |  collaborator: SLA, Tyr√©ns  |  client: City of Uppsala  |  status: Competition (2016) Project (2016)  |  clasification: 1 rang  |  location: Uppsala, Sweden (59.861231, 17.645917)  |  climate: Continental, Temperate  |  materials: glass, brick  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 25.000 m2 large  |  types: city hall, institutional, refurbishment  |  views: 2.811