The project for the new NICE s.p.a headquarters for Research and Development, starts from the corporate philosophy of dynamism and movement. The shape of the building comes from a pinwheel as the movement metaphor. The aim is to create a compact volumetric shape for greater energy savings. The volume respects the heights and proportions of the neighboring buildings, avoiding the shadows carried by one volume on the other. The building is then cut in triangles on all four corners. Each one determines a terrace that has a dual function: allow greater natural lighting and create outdoor gathering spaces.

In the same way, the center of the building is emptied by recreating a rectangular courtyard, which becomes the pivot of the pinwheel.

Following a bioclimatic design, the transparent facades are positioned to the outh, east and west. The opaque facades delimit the workshops on the ground floor. However, the laboratory is visible from the offices thanks to a glazed wall, allowing visual continuity and natural lighting. The metallic sun protection system is defined by a white metal mesh supported by the roof and fixed at each floor. In summer, this system protects the building from sunlight, while in winter it helps to store the heat between the facade and the double skin.

credits

architect: Paola Zatti Architecture  |  team: Paola Zatti, Federica Monti  |  client: NICE s.p.a.  |  status: Competition (2019)  |  clasification: honour mention  |  location: Oderzo, Italy  |  climate: Humid subtropical, Temperate  |  material: glass  |  environment: Undeveloped  |  visualizer: 1601-studio  |  budget: 7.000.000 €  |  scale: 8.300 m2 medium  |  ratio: 843,37 €/m2  |  types: office, office building  |  views: 1.007