Stockholm consists of 16 islands that determine the relationship between its neighborhoods, and define its urban hierarchy. A capital city articulated by a series of nodes that determine the means of transport used by the people of each and every quarter, and therefore its morphology. Those ideas and ways of understanding public transportation have been developing throughout history, becoming increasingly specialized.

One of the most unique islands is Kastellholmen, which, throughout the twentieth century, has been declining, from being a military defense in the entrance of the city, hosting a series of traditional happenings, to become a semi-abandoned territory, unable to hold any public use, and losing its status of being the main door to the city. This is the area chosen to place the building. The project is conceived as an opportunity to create positive conditions for the inhabitants of Stockholm, as well as the students and residents of the building. The spaces for visitors are placed, though, in the central area, making them easier to maintain and more accesible from the outer spaces.

Through the design process a module has been stablished, allowing the building to hold spaces of different scales, from public classrooms and exhibitions spaces to private spaces on the perimeter. On the other hand, It was decided to adapt the building to the physical conditions of the island by placing those geometric modules arranged on different levels, respecting the oldest and most beautiful trees of the place. A series of stone walls reinforce those levels and the character of the island.

Last but not least, the roof is considered a key part of the project, counting on the country its placed, its weather and its traditions. It obviously acquires a technical dimension that allows the spaces to be inhabited. In addition and due to the large amount of laboratories spaces required, the roof should be able to contain machines whose expiration date is relatively young, and therefore have to be accessible. A number of small rooms are included in the roof as well, being designed as private spaces to keep some distance with the working spaces and stay in touch with the nordic sky.

credits

architect: Francisco José Blázquez  |  client: ETSA Madrid  |  status: Academic Project (2016)  |  location: Stockholm, Sweden  |  climate: Continental, Temperate  |  material: undefined  |  environment: Urban  |  visualizer: Studio  |  scale: 5.000 m2 medium  |  types: commercial, foundation  |  views: 2.506