The Proposal project is based on the concept of openness and sharing. Hence the idea of a first large room open to the city on the ground floor: a new place for culture and artistic events in the city of Milan. In this way a part of the Arengario is really given to the people of Milan.

The proper exhibition itinerary starts instead from the Museo del Novecento: using the existing entrance, once arrived at the first floor the visitor can continue on the existing itinerary or veer on the new bridge, whose design is a reference to the Gothic shapes of the nearby Duomo, and continue along the path of contemporary art in the new museum building.

Crossing the bridge the visitor will experience a complex exhibition machine designed to contain contemporary works of art.

Scaffolding, beams, ropes, curtains, sound systems, steel, wood grain, direct or soft lighting help to create a setting that can always be changed according to the pieces of art to be exhibited or the performances to be performed along the different levels of the Palazzo dell’Arengario.

The opening and sharing of the ground floor is therefore replaced by the flexibility of large free spaces as an everchanging sequence for contemporary art. At the end of the journey, the visitor will be able to reach an auditorium with a terrace on the top floor where they can enjoy the splendid view of the Duomo church.

credits

architect: Studio Elementare  |  team: Paolo Pasquini, Fabio Figaroli, Loris Luigi Perillo  |  client: Unknown  |  status: Competition (2021)  |  location: Milan, Italy (45.463445, 9.190048)  |  climate: Temperate, Humid subtropical  |  material: wood  |  environment: Old town  |  visualizer: Quatre caps  |  budget: 29.000.000 €  |  scale: 8.000 m2 medium  |  ratio: 3.625,00 €/m2  |  types: cultural, cultural center, refurbishment  |  views: 377