Understand the Zeleieta Zentroa as an autonomous organism. Convert its dividing wall in an extra facade to complete and resolve all the perimeter of the actual facilities.

Once the formal autonomy of the adjacent cultural centre is assumed, we understand that the Musika Eskola will work as an independent element, respecting the orthogonal criteria and abstraction of the facilities, but still being a singular and recognizable element. Free the new facade –dividing wall- and separate us to create a first floor patio and an empty passing in the rest of the floors.

Public rooms like administration and management office are located in the first floor in front of the corridor and the library is in the corner and facade that looks over the park. The floor closes around a patio that will work as a drain element and tank in case of a flood. It is given an offset from the longitudinal facade to build a porch all across the floor and emphasise the access. The top floors resolve the program forming regular prism three floors high, parallel to the new facade-dividing wall- and a corbel. Compacts floors are trying to achieve an optimization in the available area. An effective, useful and compact box.

To achieve a totally open floor the structure resolves in the perimeter so the facade is turned into a load-baring wall. The stairs is outside this prism with an involving glass so we have a greater transparency. Stairs as an architectonic experience so that the user can have a view of the park and understand the patio dimensions and the building character as an exent, abstract and singular space.

On the first floor, the stairs down to the main floor allow us a double evacuation of the concert room. In the foyer the upper floor structure on the second floor is reduced to get a double area and better amplitude, lighting and a more public space for future concerts. Thinking of a box inside another box to have more optimized acoustic conditions projects this room.

Materials

Use of clean materials and optimization of the procedures during the construction, maintenance and disassembling. All the materials used are renewable and recyclable.

– Structure: Structure made of pillars –On ground floor- and floor structure of reinforced concrete. The floor structures are joined by reticular structure in the facade made of tubes and banisters of galvanized steel.
– Facade covering: On the ground floor the facade is made of glass and in the top floors it is made of the galvanized steel structure. In its voids we will use glass for the transparent parts and wood from local factories for the opaque parts.
– Pavements: Natural stone like blue quartzite –slate- and concrete «in situ».
– Dividing elements: Walls and partitions with concrete blocks to go covered according to the acoustic requirements in the room.

credits

architect: Javier de las Heras Solé  |  collaborator: Salvador Bou Gracia, Mercedes Sánchez Hernández  |  client: Unknown  |  status: Competition (2015)  |  competition: Nueva Zubiaur Musika Eskola  |  clasification: 1 rang  |  location: Amorebieta-Etxano, Spain (43.220423, -2.735154)  |  climate: Oceanic / maritime, Temperate  |  material: undefined  |  environment: Park  |  consultant: Eskubi-Turró, Proisotec enginyeria slp, Gerard Codina Mas, Pere Cerdà Lacaci  |  visualizer: Studio  |  scale: medium  |  types: education, school  |  views: 2.379

same competition (+1)

Ulargui Arquitectos | Javier de las Heras Solé