• β

  • Beta Architecture
    studio specialized in
    unbuilt architecture

Our work.
Collection.

The project of the new G. Lozer School inserted in the residential fabric of the city of Pordenone creates a new service for the community while enhances the surrounding context. The architectural composition of the complex, the accessibility, the organization of outdoor spaces and the study of routes, and the integration of services open to the city, will allow the new complex to become an integral part of the life of the community.

If schools, by their nature, tend to close in on themselves, the new school and the services attached to it form a functional pole that aspires to open up and become a point of reference, involving local communities and revealing possible new scenarios in the urban fabric of insertion.

The functional organisation of the new school complex is divided into two different buildings, connected by an external semi-public area. The new volumes are designed on the proportions of the existing urban fabric and are inserted inside the lot, surrounded by green spaces, coherently with the buildings of the context. They are recognisable volumes that are easily identifiable thanks to the architectural language and the character of the elevations that, modulated according to the functions that take place inside them, delimit the open space with opaque curtains and transparent windows.

The new school building is spread over three floors, and is organised on the basis of a rational and orthogonal structural grid. The distribution space is organised around an interior patio that allows light to enter and, even in the coldest months, students will benefit from a visual connection with the external natural environment. On the other hand, the building that houses the civic center consists of a reception and distribution area that gives access to the auditorium and the gym.